Til tross for at uvanlig mange har feriert i båt i sommer mottok Gjensidige færre meldinger om båtskader i juli i år enn i fjor. Dårlig vær ser ut til å ha hatt større betydning enn korona.
Båtforhandlerne har meldt om rekordsalg, og mange har feriert i båt for første gang i sommer. Mange har ventet at en kombinasjon av stor trafikk og mange uerfarne skippere skulle føre til mange skader.
Slik har det ikke gått. Gjensidige mottok 516 skademeldinger fra båteiere i juli i år. Det er litt færre enn i juli i fjor.
-Tallene tyder på at vær-effekten har vært sterkere enn korona-effekten, sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige i en pressemelding.
Juni var en annen historie
Årets juli ble en av de kaldeste noensinne. Juni var derimot en måned med uvanlig fint vær, og det synes i skadestatistikken.
I juni alene mottok Gjensidige mer enn 60 prosent flere skademeldinger enn i samme måned i fjor. Også i mai var det en kraftig økning i skademeldinger.
Omtrent 20 prosent av skademeldingene skyldes grunnstøting. Andre vanlige skadeårsaker er sammenstøt med annen båt, og skade mens båten har ligget fortøyd.
Mange opplever sjenanse
En undersøkelse IPSOS har gjennomført for Gjensidige tyder på at mange båtførere er for dårlige til å ta hensyn til andre på sjøen. Fire av ti forteller at de ofte eller av og til opplever at andre båtførere er til sjenanse, ved at de kjører for fort, for nærme eller lignende.
Det er særlig i Agder og fylkene langs Oslofjorden mange opplever dette problemet. I Agder svarer to av tre båteiere at de ofte opplever slik sjenanse.
-Hensynsløs kjøring skaper både irritasjon og risiko for uhell og ulykker. Sunn fornuft og vanlig folkeskikk burde være nok til å holde avstand, og dempe farten når man må gå nærme andre båter, sier Haraldsen.