9. juni var vi så heldig å få et ene intervju med Petros Michelidakis, Prosjektleder for Båt- og vannsportaktiviteter på verdens største og mest internasjonale båtmesse, Boot Düsseldorf. Han var på Norges besøk for erfaringsutveksling med vår fritidsbåtbransje.
Når han til Norge kom for første gang, synes vi at det var ekstra stas at han tok seg tid til en eksklusiv prat med Baatsans.no. Det var Norsk-Tysk Handelskammer som inviterte til arrangementet i samarbeid BOOT, Norboat og Elbåtnettverket.
Målet var å lære litt mer om det norske fritidsbåtmarkedet samt presentere Boot som en unik plattform for norske bedrifter som ønsker å vise seg frem og eksportere. De så også på muligheten til å arrangere en norsk paviljong 21.-29. januar, på Boot 2023, men det blir mest sannsynlig først i 2024. Det er hele 250.000 besøkende på boot Düsseldorf, hvorav 85.000 internasjonale, og et viktig sted å være.
Når vi møtte Michelidakis var de fremdeles litt avventende til fremtiden, men før krigen i Ukrainia så den veldig lys ut for bransjen. Helt frem til 2027, forteller han. Det så spesielt bra ut i Europa, som alle har mye ordrereserver. Han har snakket med utstillerne som sier; vi har det bra, og det er godt salg til USA. Dette betyr veldig mye, og de som er eksportorienterte gjør det best.
Han forteller oss litt om trender og utfordringer i det Tyske båtmarkedet
I Tyskland tar veldig mange båtsertifikat, men de kjøper ikke båt umiddelbart etter dette. De leier gjerne en liten båt først og tester ut om dette er noe de liker, og når de føler seg trygg og har det moro på sjøen, da handler de. Det tar gjerne litt tid før de kjøper, så det er litt utfordrende
I år forventer vi at det blir ca 100 000 nye som tar båtsertifikat, og det er 20-50 % mer enn i fjor, som også var et veldig godt år, forteller han. Dette gir et stort potensial for fremtiden, og at det blir flere «båtere».
Andre nye trender som er fremtredende i båtlivet, er charter tilbudet, båtdeling og båter med el-fremdrift. Vi ser også at dagsutleie blir mer trendy. Da kan flere gå sammen om å leie en motorbåt eller en rib, og ta seg en tur ut i holmene. Det er kanskje litt dyrt, men er man flere sammen så er det akseptabelt. Dette er veldig aktuelt for yngre voksne.
Bærekraftig båtliv er også viktig, og forhåpentligvis vil dette være med på å få opp båtinteressen og i samtidig gjøre det mer attraktivt å bli båteier. Men fremdeles kreves det mye fra beslutningstakere for å lykkes med grønt båtliv. Det gjelder å sette klare retningslinjer, og få opp en god infrastruktur. Fremdeles er dette alt for dårlig.
Etterlyser et rammeverk for båt
Ønsker du å kjøpe en el-båt i dag, er ikke infrastrukturen bygget ut. Skal du kjøre 200 mil langs kysten på to dager, er det omtrent umulig med en el-båt i dag. Men alt kan reguleres og det må gis et rammeverk for hvordan den fremtidige båtbruken skal være.
Hos bilbransjen har politikerne vært på banen og hjulpet økonomisk på flere måter. Det finnes ladestasjoner overalt, men det finnes 100 vis av ulike systemer, det bør vi forhindre i båt.
På innsjøer og kanaler i Tyskland kan man fint gå med el- båt, men da må infrastrukturen bygges ut og tilrettelegges for dette. Hvis jeg har en marina, må jeg vite hvilken plug jeg bør ha for fremtidens båter? Det må bli en felles ladeplug, slik er de ikke i dag.
Politikere må støtte produsenter og gi dem subsidier. Det gjelder ikke bare for el- og hydrogen fremdrift, men også for svært effektive og lavutslippsmotorer. Jeg så i dag et fantastisk konsept, som kan bli ledende innen gass og diesel for innenbords og utenbords motorer. Så her er mange nye muligheter, og de må få vise seg frem for resten av verden, og hvor bedre enn på BOOT?
Den viktige Kystturismen
Norge har en ganske unik situasjon med ca 20% båteiere, som er ekstraordinært i verdenssammenheng. I Europa har vi ca 1,7 % båteiere, som selvsagt er mange, men vi ønsker enda flere velkommen.
Korona hjalp på båtlivet, da innså folk at her kunne de være private, og flere ville kjøpe egen båt. Vi fikk rekruttert ganske mange yngre voksne til båtlivet. På den andre side fikk charterbransjen et problem i 2020, og i 2021 var det fremdeles tøft, men nå i 22 hører vi fra utleierne i Middelhavet, som står for 50% av verdens chartertrafikk, at det har tatt seg opp igjen og de er fullbooket.
Kystturismen er gigantisk, og båt & vannsport har en stor del av denne enorme inntektskilden. Vi har fått tallene fra EU og kystturismen står i dag for 225 milliarder euro, og båt og vannsport er 11% av den, så vi snakker om 26-27 milliarder euro bare innen båt- og vannsport turisme.
Vårt mål med BOOT – Düsseldorf er å tilrettelegg og støtte bransjen så de kan være klar til å møte de neste 2-3 årene. I 2023 blir det flere nye tema og ca 16 haller.
Det finnes mange i dag som ønsker det grønne skifte på sjøen. Dette er en fremtid vi må gå i møte, og på BOOT Düsseldorf vil vi følge opp og har en hall med temaet «Love Your Osean».
I hall 13-14 er det lagt til rette for «Destinasjon Seaside», som er en voksende trend. Når folk er på båtferie, vil de ha variasjoner av aktiviteter. Hva byr dere på, hvilket rikt aktivitetsnivå er her? Sykling, dykking, SUP, kajakk, fjellturer, restauranter, eller vin og matkurs. Det er tusenvis av folk som har dette som sitt levebrød, og dette er viktig å fortelle politikerne hvor stort dette markedet er, slik at de tar vare på og tilrettelegger for næringen.
Vå Norske næringsminister Jan Christian Vestre fikk dermed overrakt en konvolutt med invitasjon til BOOT i januar 2023. Michelidakis begrunner invitasjonen med at Norge er fremoverlente når det kommer til neste generasjons båtere, og ønsker politikerne skal bli kjent med møteplassen for hele den maritime bransjen.
Med ønske om at den norske regjeringen støtter båtbransjen, slik som andre land gjør. Vi har utstillere fra Frankrike, Italia, Hellas, Portugal osv. og alle får støtte fra sine regjeringer. Har du nyheter og innovasjoner er det viktig og vise det frem på messer, spre ordet om ditt nye produkt. Her må regjeringene gi dem økonomisk mulighet til å eksportere og markedsføre seg ut. Ofte har de ikke penger til markedsføring, for alt blir brukt til utvikling og produksjon. Det ville være synd om de ikke får støtte til å ha en egen paviljong, hvor de kan vise sine produkter og innovasjoner.
– Om vi ikke klare å ha en Norsk paviljong i 2023 håper jeg virkelig vi klarer det i 2024, sier Michelidakis.
For Michelidakis var det første gang i Oslo, og han fikk vandret litt rundt på Aker Brygge og videre til Operaen. Han synes det var en nydelig by, og han har møtt mange interessante mennesker på sommerfesten som de arrangerte på Norsk-Tysk Handelskammer her i Oslo.
Petros Michelidakis er en selv en båtmann, og seiler gjerne i Middelhavet, når han har tid vel og merke. Med prosjektansvar for BOOT, er det mye farting og møteaktivitet verden rundt, og det er ikke alltid tiden strekker til. Han forteller videre at han har et fantastisk dyktig team med seg som arbeider med BOOT, og de alle brenner for båtlivet og bransjen.
-Det er så viktig for fremtiden, og vi må gjøre det lett tilgjengelig for alle som ønsker å komme seg ut på sjøen i fritiden sin, avslutter han.
BOOT 2023 Tema:
Det grønne skiftet og fremtiden på havet vil stå i fokus på verdens største båtmesse, Boot Düsseldorf 2023
Nytt blir; Blue Innovation Dock» / Sustainable boating og «Destination seaside» / Coastal Tourism.