I helgen gikk Marstrand Motorboat Show av stabelen, og Svensk bransjeforbund Sweboat har tatt tempen på salget.
Hvert år sender Sweboat ut en spørreundersøkelse til sine medlemmer og nå også bedrifter som stiller ut på messer i bransjens regi. De kan velge å besvare anonymt. I den tar de tempen i båtbransjen og får et grovt estimat på hvordan salget av nye og brukte båter, samt marint tilbehør og tjenester har gått den siste sesongen.
De siste to årene har vært eksepsjonelle, båter har blitt solgt som aldri før under pandemien. I år kan man se en normalisering av rekordnivåene som ble oppnådd i 2020 og 2021 – spesielt om sommeren.
Interessen for båter og vannsport er fortsatt høy, og flertallet vitner om et fortsatt sterkt marked. Likevel sier 25 % av de som svarer at de har hatt mer enn 10 % økning sammenlignet med fjoråret (som var et flott år) og mer enn halvparten har hatt bedre salg enn et gjennomsnittlig år før pandemien. 25 % har hatt uendret salg og kun 25 % mener at salget har gått ned mer enn 10 %. Til tross for krig, inflasjon og høye renter.
Mange uttrykker lettelse over at varetilgangen er tilbake i balanse etter ett år med leveringsforsinkelser og at presset har lettet.
– Nå kan du få tak i drømmebåten din igjen uten å måtte vente i flere år, sier Mats Eriksson, administrerende direktør i Sweboat. Det er positivt for både kjøpere og selgere.
Ifølge undersøkelsen er det verft som driver med service og reparasjoner som gjør det best. Belegget har økt siden 2019 og holder seg på fjorårets høye nivåer. Mange kunder ønsker mer hjelp enn før og trenden er klar – båteiere ser etter et mer behagelig båtliv.
Drivstoffsalget er på samme nivå som i 2019, som er en viss nedgang sammenlignet med pandemiårene da alle ferierte hjemme. Mye tyder på at de høye drivstoffprisene har hatt en viss effekt og fått folk til å kjøre kortere strekninger og tenke mer på forbruket sitt.
Under pandemien fant mange nye folk veien til sjøen, men den tilstrømningen ser ut til å ha avtatt noe. Den største gruppen som har kjøpt båt i år har vært eksisterende båteiere som skiftet.
Synet på fremtiden blant foretakene ser hovedsakelig ut til å tro på en normalisering og tilbake til 2019-nivåer som var veldig gode. Krigen, drivstoffprisene, renten og børsen kan gjøre at salget ikke går fullt så godt til tross for at det er fortsatt stor interesse for båtliv.
Flere båtmesser er nå i gang og etter disse vil vi få et enda bedre grunnlag fra våre utstillere om hvordan salget av nye og brukte båter har gått denne sesongen.
– Mange mener salget har vært noe roligere på forsommeren, men har tatt seg opp igjen de siste ukene, sier Mats Eriksson. Hvor mye messene påvirker sesongens resultater gjenstår å se.
Denne uken starter også Skandinavias største flytende båtmesse Båter i Sjøen på Aker Brygge. Da kan vi også i Norge få en indikasjon på hvordan Norsk båtliv ser på fremtiden. Vi vet at det har vært en nedgang av båtturister på Vestlandet, men det skyldes for det meste været, og drivstoffpriser.