Politiet i Vest har bedt folk følge ekstra godt med etter et raid av tyveri fra båthavner, i natt slo de til og antar de har tatt gjerningsmenn som tok påhengsmotorer.
Bt.no forteller at mennene er siktet for tyveri av 24 påhengsmotorer fra forrige uke frem til pågripelsen. Politiet ber folk som ser at påhengsmotorene deres på Askøy er stjålet om å kontakte lokalt politi.
Selv om denne «banden» er tatt er det viktig å følge ekstra godt med fremover i hele landet, for det er garantert flere…
Forsikringsbransjen utbetalte over 62 millioner kroner etter 1189 meldinger om tyveri fra norske båteiere i fjor, viser tall fra Finans Norge.
– Vær på vakt om du oppdager ukjente biler i båthavna på kveldstid, det kan være tyver som ser seg rundt. Det er ikke uvanlig med raid fra omreisende, velutstyrte bander, sier Edmond Wold Gaulen, som er fagsjef båt i Frende.
– Vi har allerede eksempler på omreisende tyver i Vestland nå i helgen. De har slått til i havner over et større område. Ikke nøyer de seg med å stjele alt som er løst, men har også kuttet løs store motorer, sier Gaulen.
Merking og vakthold
Stadig flere sikrer båten godt, og det er ofte enkle tiltak som skal til for å sikre at tyvene heller prøver seg på neste båt, så du får ha utstyret ditt i fred.
– Forlat i hvert fall ikke båten i et mørkt og avsidesliggende havneområde, og sørg for at motor og kostbart utstyr er godt merket, sier fagsjefen i Frende, som mener vakthold i havnene er et godt tiltak nå.
En god løsning kan også være å låse mindre og mellomstore båter til brygga med en jernbeslått vaier og en kraftig forsikringsgodkjent hengelås.
Stjeler alt som er løst
De fleste tyverier fra båt, er av utstyr og løsøre.
– Små påhengsmotorer bør du ta med hjem, bensintanken også. Større motorer låser du med spesiallås. Ett tips kan også være å fjerne en motordel, som gjør den umulig å starte. Sørg også for at alle luker og dører er låst, og ikke la attraktivt utstyr ligge fremmes, sier Gaulen.
– I noen båter kan du klikke av rattet, det er god tyverisikring mot at de får med seg selve båten, mener han. Han anbefaler også å installere sporingsutstyr.
Skremmer tyvene
Det finnes mye godt og etter hvert rimeligere elektronisk sporingsutstyr til båt.
– Også eiere av mindre båter bør forhøre seg om slik sikring. En alarm med skikkelig sirene, vil også kunne skremme tyvene, så båten din får ligge, mener Gaulen.
Mange forsikringsselskap gir rabatt, hvis du har båten liggende i havn med organisert vakthold. Både politiet og Frende anbefaler at du tar bilder av båten. Det vil gjøre det lettere for politiet å etterlyse båten, om den blir stjålet.
TIPS: Gode råd mot båttyveri
• Bruk båthavner som har etablert vakthold
• Foreta selv hyppig tilsyn med båten
• Ta med deg verdisaker når båten forlates
• Kostbart utstyr som ikke kan tas med må oppbevares innelåst i båten
• Husk at båten er ekstra tyveriutsatt når den står sjøklar på henger
• Sørg for å sikkerhetsmerke skrog, motor og drivverk
• Hekkaggregater er tyveriutsatt og bør avmonteres under vinteropplag
• Fjern løs bensintank, eller lås denne inn
• Fjerning av en viktig motordel eller montering skjult hovedbryter vanskeliggjør båttyveri
• Tyverialarm finnes i mange varianter, spør forsikringsselskapet om råd
• Ved tyveri, kontakt umiddelbart politi og forsikringsselskap
• Sørg for å ta bilder av båten
Kilde: Finans Norge