Riksantikvaren fordeler 63 millionar kroner til fartøyvern i 2020. Det kom inn søknadar fra 127 fartøy, på til sammen nesten 273 millioner kroner. Riksantikvaren hadde rundt 63 millionar kroner til fordeling, som dekker omtrent 23 % av den samlede søknadssummen.
Vel fire millionar kroner skal Vestland fylkeskommune bruke på verna fartøy i 2020. Pengane går dels til sikring og istandsetjing og dels til forvalting og drif.
− Det blir lagd ned mange arbeidstimer i fartøyvernet. Fartøyene må oppleves i drift. På den måten kan vi forstå de sterke kysttradisjonene våre. Tilskudd er staten sitt bidrag, men disse fartøyene hadde ikke vært på sjøen utan de frivillige, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i en pressemelding.
Det er i dag om lag 250 historiske fartøy på Riksantikvarens verneliste. 14 av fartøyene er fredet, de andre har status som verna skip. Flere tusen frivillige langs hele kysten, ved elver og innsjøer i innlandet ligger årlig ned langt over 130.000 dugnadstimer til arbeid med fartøyvern.
− Fartøya er norsk samferdslehistorie. Dei har frakta både folk og handelsvarar til alle tider. Dette er kulturminne som veldig mange av oss har eit sterkt og nært forhold til, seier riksantikvar Hanna Geiran.
Riksantikvaren har i år prioritert videreføring av istandsettinger som er i gang og fartøy som nærmer seg ferdigstilling av større restaureringer.
Bilde øverst viser MS “Granvin”, som er en lokalrutebåt, veteranskip og et levande museum i Hordaland.