Mange av oss måtte droppe sommerens båttur til Sverige og Danmark i år. Men en smak av norsk sjømat slik den tilberedes i andre land kan gi deg feriefølelsen ombord i båten, hva med Toast Skagen.
Toast Skagen er en av de mest populære forrettene i Sverige. Den består av smørstekt eller ristet hvitt brød med reker i en majonesbasert blanding som har fått navnet Skagenrøre. Dette er en svensk klassiker som er perfekt og lett å tilberede ombord i båten. Ferie i båt handler også om gode matopplevelser..
Visste du forresten av Sverige er Norges viktigste eksportland for reker?
Ingredienser 4 personer
- 400 g reker, uten skall
- 1 ss dill, frisk
- 3 ss majones
- 3 ss crème fraîche
- 0.5 ts salt
- 0.4 ts pepper
- 1 stk sitron
- 0.5 stk rødløk
- 4 skiver Ristet loff
Framgangsmåte
- Pill rekene.
- Hvis du bruker reker i lake eller fryste reker, så husk å la væsken eller vannet renne av slik at de blir så tørre som mulig.
- Kutt opp rekene og legg dem i en skål. Du kan eventuelt spare 2-3 reker som kan brukes til å pynte røren med.
- Finhakk dillen og skjær rødløken i fine skiver. Bland det deretter sammen med rekene.
- Ha i majones og crème fraiche. Bland det sammen i en røre.
- Smak til skagenrøren med salt, pepper og saften av en sitron.
- Tilsett eventuelt litt rom om du ønsker.
Skagenrøren er nå serveringsklar, men den kan også settes tildekt i kjøleskapet for senere servering. Anrett rekesalaten på toasten og pynt med dill, sitron og reddikskiver.
Kokkens note: Hvis man skal gjøre om skagenrøren til et skikkelig luksusmåltid, kan man tilsette kokte sjøkreps som man renser og kutter I små biter. Gjerne med en skje god sikrogn eller løjrom på toppen.
Visste du at:
- Til toss for at navnet har sitt opphav fra danske Skagen, var det den svenske kokken Tore Wretman som lanserte oppskriften på 1950-tallet.
- Reker er rike på vitamin D, vitamin B12 og selen.
- Reker er en råvare for enhver anledning. De har en frisk smak, et fast kjøtt og en naturlig lyserød farge som passer bra med et bredt utvalg av varme og kalde retter.
- Rekene befinner seg vanligvis på mellom 100 og 700 meters dyp, men finnes både i grunnere (20 meter) og dypere farvann (900 meter).
- I Norge er reker utbredt i fjorder, kystnære områder, i Nordsjøen/Skagerrak og i Barentshavet. De liker seg godt i temperaturer på 1-6 grader, noe som gjør at de vokser og modnes sakte.
- Sverige er det viktigste markedet for norsk eksport av reker. I 2019 eksporterte Norge 3 347 tonn reker til Sverige, til en verdi av 325,8 millioner kroner.
- Det er fryste, pillede reker som er svenskenes største favoritt.
Kilde: Norges sjømatråd