FELL og Eker Design har nå utviklet en mer praktisk dødmannsknapp uten snor. Dette produktet får nå Merket for god design 2016.
Det var onsdag ettermiddag FELL AS, som holder til i Lier, mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).
Jurykjennelse: Et gjennomført produkt som vil appellere til den yngre brukergruppen, noe som er viktig og som har betydelig samfunnseffekt. Den trådløse dødmannsknappen vil helt klart redde liv. Den fungerer slik at alarmen går og motoren stopper automatisk hvis en person som bærer ett armbånd, faller overbord og havner 10 – 15 meter unna båten. Båtenheten har meget god finish og armbåndene har trendy uttrykk og kommer i flere lekre farger. Det er lett å se at de ulike elementene høres sammen. Vi applauderer.
Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.
Omtale: Mange båtbrukere lar være å bruke dagens dødmannssnor – sannsynligvis fordi den medfører bruk av en sikkerhetsline som mange synes er begrensende. Den manglende bruken er en av årsakene til drukninger fra båt. En trådløs dødmannsknapp er løsningen på problemet, og dette bidrar til å redde liv.
Frihet vs. trygghet
Fell-gründerne ønsket å gjøre det samme for bruk av dødmannsknapp som oppblåsbare redningsvester gjorde for bruk av redningsvester – altså øke sikkerheten med bruk av mer moderne teknologi enn en rød snor festet til en mekanisk bryter.
– Vi gikk først til topps i NM i studentbedrifter med prosjektet i 2013. Da vi ville løfte produktet fra en idé til noe fysisk, var det åpenbart at design var en avgjørende faktor. En dødmannsknapp med snor er meget upraktisk på båt og blir ofte neglisjert, sier daglig leder Christian Frost Røine, som etablerte FELL sammen med Fredrik Eriksen.
En trådløs dødmannsknapp måtte være enkel å bruke, behagelig og lett tilgjengelig. De måtte derfor balansere brukerbehov, brukerterskel og utseende.
– For å kunne putte en trådløs sender på folk var det klart at dette måtte skje på brukerens premisser. Fokuset måtte ikke ligge på frykt og det skremmende. Ved å la design spille en viktig rolle håper vi at produktet gir brukeren følelsen av både frihet og trygghet. Dødmannsknappen er på til en hver tid, den er ikke i veien og gjør at du føler deg trygg hvis uhellet først er ute, sier han, og skryter at samarbeidet med Eker Design.
Skryter av designerne
– For et ungt selskap som oss var det utrolig givende å jobbe med Eker Design. De har bidratt med raske veier til konkrete resultater, noe som har vært avgjørende for prosjektet. Deres erfaring med plast, valg og sammenstilling av materialer og produksjonsmetoder gjorde det mulig å industrialisere og produsere produktet, sier Røine.
– De største utfordringene har vært den trådløse protokollen og den trådløse elektronikken, som er kjernen i produktet. Signalet mellom enheten i båten og enheten som personen i båten bærer, må være 100 prosent robust og stabil. Verken Bluetooth, WiFi eller andre kjente trådløse protokoller er stabile nok for et slikt produkt. Vi har derfor utviklet en egen trådløs protokoll med svært avanserte trådløse algoritmer, som gjør akkurat det vi lover at den skal gjøre, sier han.
Etter lanseringen våren 2015 har utviklingen vært bedre enn ventet.
– Vi har levert en betydelig mengde enheter til det norske markedet i tiden etter lanseringen. Fra nyttår har vi merket en sterk økning i etterspørselen. Vi har fått på plass distribusjon til USA, Tyskland, Italia og Frankrike, og er nå på full fart inn i Sverige og andre land i Europa. Tilbakemeldingene fra forhandlerne er meget gode; salget er godt, produktet har ikke feil og kundene er positive, sier han.
– Vi er svært takknemlige for å få Merket for god design. Det er en sterk anerkjennelse av mye hardt arbeid og et svært godt team av mennesker. Det betyr veldig mye – spesielt siden dette er det første produktet vi har utviklet, sier Røine.
Merket for god design:
* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen
* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter
* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap
* I år var det 150 søkere
* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design
* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design
* Mer informasjon om Merket for god design: www.doga.no/merket
(Kilde: Pressenytt/Dogma)