Årets fritidsbåtkonferanse var i regi av Sjøfartsdirektoratet, Norboat og Kongelig Norsk Båtforbund. Tema for årets konferanse var sikkerhet i havnen.
Det viktigste tema for årets konferanse, som ble arrangert for 3. gang i Haugesund, omhandlet trygghet og sikkerhet i havn. På grunn av høye drukningstall, samt ulykker knyttet til fritidsbåtbruk, var det viktig å sette det på dagsorden.
Konferansen var fullspekket av gode og interessante foredragsholdere, som alle har en ting til felles, et godt båtliv. Trygghet i båt, rundt båten og av båten blir da elementært.
Som kjent skjer de fleste ulykker knyttet til drukning, i havnen. Dette er jo litt beklagelig for rykte til fritidsbåt, som kommer litt uforskyldt dårlig ut i noen sammenhenger. Det er ikke alltid ulykkene er knyttet direkte til fritidsbåt som er i fart, men derimot når man ligger ”trygt” i havnen.
Det kan være fall fra brygge, når man går til og fra båten. Eller bare når man ferdes på brygge og svaberg. Forebygging, samt å gjøre folk oppmerksom på enkel grep, kan hindre drukning. Det må være årets sommermantra, tenk sikkerhet i havnen. Her har hele bransjen et ansvar for å bli bedre.
Noen nyttige forhåndsregler, som ble foreslått for kommende båtsesong:
– Det kan være lurt å ferdes i godt selskap – slik at man har en venn som kan bidra med assistanse dersom uthellet skulle være ute.
– Godt fottøy kan redusere sjansen for å skli og falle over rekken.
– Det er selvsagt en fordel å være svømmedyktig.
– Unngå bruk av alkohol når du fører båt. Dette øker både sjansen for at en ulykke skal skje, og konsekvensene blir store.
– Det kan ofte være vanskelig å komme ombord i båten dersom man først havner i vannet. Fastmonterte stiger eller trinn kan gjøre ombordstigning lettere.
– Havner og brygger må utrustes bedre med leidere, som også er synlig i mørke. Leidere må være slik at selv på fjære sjø er det lett å komme seg opp.
– Godt lys rundt havnen er en fordel, og pass på at det ikke ligger for mye tauverk og annet man kan snuble i ved kaien.
Om ulykken skulle inntreffer, hva bør du som den sivile gjøre da?
Her kom Redningsdykker Henrik Litland med gode råd under Fritidsbåtkonferansen.
Punkt en er å varsle 110, og det er bedre å varsle en gang for mye enn en gang for sent. Prøv å huske siste observasjoner, og om du har mulighet, markere hvor dykkerne bør konsentrere søket. Det er også viktig å finne ut om det var flere involverte, hvilken hudfarge og klær de hadde på seg. Her står det om viktige sekunder..
En annen ting som også bør være på plass i alle fritidsbåter før kommende båtsesong er Kullosvarsler. Kullos er vår verste fiende; den lukter ikke – du ser den ikke – og i verste fall kan den drepe deg. Oppdager du noen som er utsatt for kullosforgiftning er luft det viktigste, få luft!
Men sørg for å ha et anlegg som er forskriftsmessig montert og vedlikeholdt i båten.