I oktober utgav vi i samarbeid med VB-Media båtavisen for Vestlandet – Båtglede, hvor vi omtalte planene Bergen har for å bli Norges grønneste storby innen 2030, og støtten bGreen hadde fått for å utrede forprosjektet for klimagassreduserende tiltak på sjøen og i marinaene på Vestlandet.
For de som ikke har lest Båtglede deler vi saken her på Båtsans.no, og vi følger opp saken etter at forprosjektet er levert før jul, 19. desember. Da vil de også dele en klar oppfatning av hvordan man skal gå frem for å nå målene i prosjektet.
Grønt Båtliv;
-Målet er Utslippsfri «grønn led» fra Bergen til Bjørnafjorden.
bGreen er prosjektleder og daglig leder Peter Heimstad i bGreen, mottok 620.000 kroner til forprosjektet for klimagassreduserende tiltak, fra Miljødirektoratet.
De har satt sammen et tverrfaglig team med Sweco og Knowit til arbeidet med forprosjektet, mens Bergen kommune, Klimapartnere Vestland, Kongelig Norsk Båtforbund og Bjørnafjorden kommune er sentrale samarbeidspartnere.
bGreen er en tverrfaglig grønn næringsklynge som utvikler, leder og gjennomfører prosjekter innen bærekraftig områdeutvikling i samarbeid med Vestlandets grønne næringsliv.
Heimstad kommer fra Naturvernforbundet hvor han hadde arbeidet i 8 år da den nye jobb muligheten dukket opp. Han ble ansatt høsten 2019 i bGreen og har fått et drømmeprosjekt å arbeide med, og interessen for båt er økende fortalte han Båtglede i høst.
Sammen med Klimapartnere, som er Norges viktigste partnerskap for grønn næringsutvikling, kom ideen opp. Klimapartnerne i Vestland kunne fortelle at tanken bak en fossilfri båthavn hadde blitt nevnt ved flere anledninger. Spesielt siden fritidsbåter er en kilde for utslipp.
bGreen tok ideen videre og startet prosjektet som nå har fått støtte fra Miljødirektoratet og Bergen kommune.
I begynnelsen handlet det kun om fossilfrie fritidsbåter, altså elbåter, men etter kontakt med kommunen ser vi bredere på hva som må til. Utslipp direkte i sjø av miljøgifter, drivstoff, kobber og mikroplast fra bunnstoff som går rett i sjøen i dag, er også en viktig del av en grønn led.
Siden småbåthavner ikke er regulert, er dette et stort problem i dag. Det er opp til enhver havn å sørge for miljøet.
Kommunene har ønske om utslippsfrie havner.
Vi har veldig godt samarbeid med KNBF (Kongelig Norsk Båtforbund) og en av deres medlemshavner i Bergen. Småbåthavnen Neptun som ligger i Store Lungegårdsvannet er den eneste i Bergensområdet i dag som har et renseanlegg for vedlikehold av båtene. Her tas båten opp på land og spyles under. Spillvannet som renner av går direkte ned i et renseanlegg, og kommer ut i sjøen helt fri for miljøgifter. I andre småbåthavner og marinaer går det rett ut i sjøen, ikke er bærekraftig med andre ord.
Det er mye Heimstad må sette seg inn i, og for å lykkes fordrer det en ambisiøs tilnærming til planleggingen av prosjektet.
Heimstad har tatt utgangspunkt i den velkjente ruten for båteiere mellom Bergen og Osøyro i Bjørnafjorden. En klar overvekt av Bergens 84 småbåthavner er lokalisert sør for bykjernen i retning mot Bjørnafjorden.
-Ambisjonen vår er å gjøre det mulig å reise utslippsfritt mellom kommunene med fritidsbåt, og i dette forprosjektet skal vi gjøre de nødvendige forberedelsene og avklaringene for å komme i posisjon til å nå dette målet i et kommende hovedprosjekt, forteller han.
Prosjektet er delt opp i 5 deler som skal utredes:
1) Småbåthavn
2) Elbåtene
3) Infrastruktur for lading
4) Båteierne
5) Grønn led
I forprosjektet skal vi hente inn kunnskap, og deretter lage konsepter, som vi vil gjøre alt for å få gjennomført, forteller Heimstad.
Han er også klar over at det er båteierne som til syvende og sist skal reduserer klimagassutslippene fra denne sektoren ved å velge utslippsfrie el-båter framfor båtene de har i dag. Mulighet og vilje til å skifte fossile båtmotorer med elektriske fremdrift systemer?
I den delen av forprosjektet vil vi undersøke båteierne på Vestlandet nærmere, hvilke barrierer de står overfor, hvilke incentiver som kan ha effekt og hvilke målgrupper det finnes innad i gruppen.
Denne informasjonen er helt nødvendig for at vi i et kommende hovedprosjekt prioriterer riktige tiltak, men også for å klare å kommunisere effektivt og overbevisende om utslippsfritt båtliv til de som framover skal oppleve det.
Siden Bergen kommune har ambisjoner om å bli Norges grønneste storby og skal bli fossilfri innen 2030 kommer vi ikke utenom fritidsbåter, sier Heimstad, som kommer til å ha mer enn nok å gjøre fremover.