Dykkere opplever ofte farlige situasjoner knyttet til dykking fra båt. Nå går Norges Dykkeforbund og Sjøfartsdirektoratet sammen om at flere må bli oppmerksom på hva de skal gjøre når de ser et dykkerflagg.
En av de farligste situasjonene en dykker kan oppleve er kollisjon med en fritidsbåt, og ikke minst med båtpropeller. Derfor varsles alltid dykking med et dykkerflagg, enten ombord i en følgebåt eller festet til blåser som flyter på overflaten. Dykkerflagget er hvitt og blått med splitt i det høyre, blå feltet.
– Flagget betyr at det er dykkere i sjøen. Og som fritidsbåtfører skal du da holde god avstand og sakte fart. Dykkerne kan være så langt som 300 meter unna følgebåten, seier Åge Wee, leder i Slettaa Dykkerklubb i Haugesund. Han har opplevd situasjoner der båteiere har kjørt rett inn i dykkeområder uten å ta hensyn til dykkerne.
Det er Norges Dykkeforbund som har tatt initiativet til kampanjen. Den innebære at forbundet og medlemsklubbene deler ut et klistremerke som kan klebes fast ved styreplassen i fritidsbåten. Det skal være en grei og praktisk huskeregel for hva flagget betyr. Sjøfartsdirektoratet støtter opp med utdeling av klistremerker på båtmesser, og at dykkesituasjoner omtales i Sjøvett-materiell og annen informasjon.
– Vi setter stor pris på initiativet fra Norges Dykkeforbund, og vi har allerede tatt inn dykkesituasjoner i et nytt Sjøvett-spill vi har under utvikling, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.